Soorten ramen

Soorten ramen

Er bestaan vele soorten ramen voor uw huis. Van een vast raam tot een draaikiepraam. Het raamkozijn wordt meestal gemaakt van kunststof of hout, maar ook PVC en staal behoren tot de mogelijkheden. Welk materiaal en welke soorten er bij u en uw woning passen is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, de prijs en de geschiktheid van het raam. In dit artikel leest u meer over de verschillende soorten ramen.

Start de gratis offerteaanvraag!

Vul het offerteformulier in op de website en u ontvangt een aantal gratis offertes op van raamspecialisten bij u uit de buurt. Door de gratis en vrijblijvende offertes met elkaar te vergelijken weet u zeker dat u niet teveel betaalt voor uw nieuwe raamkozijnen en bespaart u direct.

Kies het raamkozijn dat bij uw woning past

Weet u al welk raamkozijn er het beste bij uw woning past? We zien vaak dat een vast raamkozijn, die niet geopend kan worden, in de voorgevel van de woning of in de slaapkamer is geplaatst. Een opendraaiend raam is ook erg populair, maar kan door de draaicirkel veel ruimte innemen. Een goed alternatief is dan om te kiezen voor een schuifraam. Deze hoeft u niet open te draaien, maar schuift u open. Dit is een erg praktische optie als er weinig tot geen ruimte is voor de draaicirkel. Een draaikiepraam is erg veelzijdig. Deze kunt u een stukje openkiepen, maar kan ook helemaal geopend worden door het raam open te draaien. U kunt kiezen uit verschillende soorten beglazing, van enkele of dubbele beglazing tot allerlei soorten hoogrendementsglas. Dubbele beglazing doet al veel voor de isolatie. Voor een optimale isolatie moet u echter kiezen voor hoogrendementsglas. Lees hieronder meer over de verschillende soorten ramen.


Vast raam

Een vast raam kunt u niet openen. Het is een standaard raamkozijn, zonder veel extra’s. Ze worden vaak gebruikt op de verdiepingen van een huis of aan de voorzijde van een huis. In slaapkamers wordt een vast raam vaak gecombineerd met een opendraaiend raam. Vaste raamprofielen kunnen niet geopend worden, maar er bestaat altijd wel een mogelijkheid om een ventilatierooster aan de bovenkant te plaatsen. Door het rooster te openen, ventileert u direct de kamer. Ideaal als het regent of als u niet thuis bent.

Valraam

Een valraam is een raamkozijn waarbij de scharnieren aan de onderdorpel bevestigt zijn. Een valraam kunt openen aan de bovenkant, hierbij komt het raam iets naar binnen toe. Deze soorten ramen zijn erg geschikt voor het ventileren van ruimtes en wordt veel gebruikt in badkamers. Met speciaal raambeslag kunt u de openingsstand begrenzen. Daarnaast is het verstandig om een valijzer te plaatsen op een valraam. Een valijzer beschermt uw valraam tegen een onverwachte harde wind.

Opendraaiend raam

Een opendraaiend raam kan naar binnen of naar buiten gedraaid worden. Er bestaan zowel horizontaal als verticaal opendraaiende glasramen. Daarnaast kunnen ze linksom of rechtsom naar buiten gedraaid worden. Dit is afhankelijk van de plaatsing van de scharnieren. We zien deze voornamelijk in slaapkamers, in badkamers (bijvoorbeeld met matglas) en in de keuken of woonkamer. Een opendraaiend raamkozijn zien we ook vaak in combinatie met een vast raamprofiel. Plaats ook nog een vliegenhor voor bescherming tegen vliegen en andere insecten.

Draaikiepraam

Een draaikiepraam is een raamkozijn die u zowel kunt opendraaien als openkiepen. Het is een veelzijdig raamprofiel dat overal gemakkelijk toepasbaar is. De scharnieren van het kozijn kunnen afwisselend gebruikt worden en zo kun u het raam kiepen of helemaal openzetten. Kiepen is erg handig voor ventilatie in uw huis of wanneer het regent. Wanneer u het raam helemaal opendraait, is het ook mogelijk om hem aan de buitenkant schoon te maken. Nadeel is dat het plaatsen van een vliegenhor niet mogelijk is.

CTB, netwerk van ramen leveranciers. Scherpe prijzen voor vakwerk!

Vergelijk offertes en vind in ons netwerk van ramen leveranciers een firma die bij u past in prijs en aanbod. Wij helpen u graag verder!

Gebogen raam

Gebogen ramen geven uw huis een hele bijzondere uitstaling. Met een gebogen variant is er veel mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een compleet rond raam. Maar ook een ronde bovenkant met rechte zijkanten behoort tot de mogelijkheid. Het is zowel mogelijk om een gebogen vast raamkozijn te plaatsen, als opendraaiende gebogen ramen. Ronde ramen zien we vaak in combinatie met een raamkozijn van aluminium. Nadeel van een gebogen raamprofiel is dat het plaatsen van raambekleding niet altijd eenvoudig is door de vorm.

Taatsraam

Een taatsraam is een raam dat horizontaal of verticaal geopend kan worden. De scharnieren van het taatsraam worden aan de onder- en de bovendorpel bevestigd om hem verticaal te kunnen openen. Om hem horizontaal te openen, worden de scharnieren aan de zijdorpels bevestigd. De scharnieren worden meestal in het middel of op 1/3 van het raam geplaatst. Voordeel van een taatsraam is dat u het glas aan de buitenkant kunt wassen. Een nadeel is dat het niet mogelijk is om een hor te plaatsen in het raamkozijn.

Schuifraam

De naam zegt het eigenlijk al: schuiframen zijn raamkozijnen die u kunt openschuiven. Een voordeel van schuiframen is dat ze niet veel ruimte innemen als ze opengeschoven zijn. Er is geen draaicirkel en de bediening is snel en erg eenvoudig. Het plaatsen van een schuifraam is zeker mogelijk in uw woning. Een schuifraam kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Schuiframen zijn ideaal voor in de woonkamer en de keuken.

Soorten ramen

Materiaalsoorten

Ramen kunnen van verschillende soorten materiaal gemaakt worden. Afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur, prijzen en aanbod moet u een keuze maken uit ramen van PVC, hout, aluminium of staal. Raamkozijnen van PVC zijn gemaakt van kunststof en bieden vele voordelen. Stalen ramen zien we tegenwoordig steeds minder vaak door de hoge kostprijs en de lage isolatiewaarde. De goedkoopste soort materiaal is kunststof. De gemiddelde prijzen van kunststof liggen tussen de €200,- voor een draaikiepraam tot €750,- voor een schuifraam. Een houten raamkozijn ligt daar iets boven en aluminium ramen zijn het duurste in aanschaf. Voordeel van aluminium ramen dat ze erg duurzaam zijn en een leven lang meegaan.

PVC

Raamkozijnen van PVC zijn erg populair en worden veel gebruikt. Deze soorten ramen zijn gemaakt van kunststof en zijn verkrijgbaar in veel kleuren en types. Kunststof heeft een hoge isolatiewaarde. Hierdoor heeft u minder last van koudebruggen en warmteverlies. Daarnaast zijn ze onderhoudsarm. Af en toe schoonmaken met een doek is al genoeg. U hoeft ze ook niet regelmatig te schilderen. Het grootste voordeel van PVC is dat de prijs erg laag ligt en dat ze heel duurzaam zijn.

Hout

Een houten raamkozijn geeft uw huis een luxe uitstraling en ze zijn erg veelzijdig. Voordeel van hout is dat u ze in elke kleur kunt verven of lakken. Daarnaast heeft het een hoge isolatiewaarde, hierdoor verliest uw huis minder warmte en kunt u uw woning efficiënter verwarmen. Nadeel van hout is dat u regelmatig onderhoud moet plegen. Daarnaast moeten ze na een aantal jaar opnieuw schuren en schilderen. De prijs van een houten raamkozijn ligt iets hoger dan een raamkozijn van kunststof.

Aluminium

Aluminium ramen zijn heel stevig en duurzaam. U heeft tientallen jaren plezier als u aluminium ramen laat plaatsen. Het aluminium heeft een hoge isolatiewaarde en u kunt ze in vele kleuren krijgen. Aluminium ramen zijn laag in onderhoud en roesten niet. Daarnaast is het mogelijk om alle soorten aluminium ramen te recyclen. Recyclen van materiaal is goed voor het milieu. Nadeel van dit materiaal is de prijs, die ligt een stuk hoger dan ramen van hout of PVC.

Stalen

Stalen ramen zien we niet zo vaak. Stalen ramen zijn duurzaam, sterk en onderhoudsarm. De isolatiewaarde ligt echter lager dan bij een houten raamkozijn en PVC en ze zijn erg kostbaar in aanschaf. Wanneer u stalen ramen laat plaatsen geeft dat een industriële uitstraling. Daarnaast gaan ze tientallen jaren mee voordat u ze moet vervangen. Door te kiezen voor een alternatief materiaal met “steel look” heeft u wel de uitstraling, maar niet de nadelen.

Hoe wordt de prijs opgebouwd?

Raamsoort* Vast raam Draaikiepraam Schuifraam
PVC €300,- €200,- €750,-
Houten €400,- €300,- €850,-
Aluminium €700,- €450,- €1.200,-

*We zijn uitgegaan van een vast raam van 1m2. De prijs is inclusief btw en isolatieglas. Het is exclusief de levering en de plaatsing.

 

De prijzen van de soorten ramen is afhankelijk van het materiaalsoort, de grootte van de soorten ramen en uw persoonlijke voorkeuren. Wilt u bijvoorbeeld extra isolerend glas of geluidsisolerend glas? Dan wordt uw raam duurder.

Andere extra mogelijkheden zijn ventilatieroosters, een hor en ander raambeslag. Voor een houten raam met isolerend glas van 1 bij 2 m² moet u denken aan een gemiddelde prijs van €400,- voor een vast raam, gemiddeld €300,- voor een draaikiepraam en ongeveer €850,- voor een schuifraam.

De prijs voor een raam van PVC ligt hier iets onder en een raam van aluminium is weer duurder in aanschaf. De kosten voor de levering en plaatsing zijn afhankelijk van de leverancier en de glaszetter.

Gratis offertes vergelijken

Wilt u nieuwe ramen van hout of PVC laten plaatsen? Heeft u nog andere vragen over de verschillende soorten en mogelijkheden? Of wilt u meer informatie? Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier. Ons netwerk bestaat uit specialisten bij u uit de buurt. U krijgt meerdere vrijblijvende offertes opgestuurd van deze bedrijven. Deze offertes zijn gratis en u zit nergens aan vast. Door offertes van verschillende bedrijven met elkaar te vergelijken op basis van aanbod, prijs en voorwaarden, weet u zeker dat u niet teveel betaalt voor uw nieuwe raamkozijn. Vul het offerteformulier in en wij sturen u zo spoedig mogelijk offertes toe.

Soorten raam offertes